Personel İşleri

Öğretmen Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Devlet okullarında öğretmenlik yapmak için diploma harici belgeler gereklidir. Kadrolu ya da sözleşmeli öğretmenlik için Milli Eğitim Bakanlığı, KPSS puanı lisans diploması ve öğretmen sağlık raporu gibi gereklilikleri belirler.  Öğretmen adayların eğitimci olabilmek için sınavlarını tamamlamaları, lisans derecesi almaları ve temel beceri testlerini geçmeleri gerekir. Adayların ayrıca lisans sonrası sağlık onayı almak için özel bir takım kontrollerden geçmesi son derece önemli ve yeni yönetmeliğe göre zorunlu hale getirilmiştir.

Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlik yapmak isteyenler herhangi bir fiziksel ve ruhsal engeli olmadığını kanıtlayıcı bir belgeye sahip olmalıdır. Bu belge öğretmen sağlık raporu olarak göreve başlamadan önce adaydan talep edilir. Sağlık raporu tam teşekküllü olarak belirtilen hastaneler tarafından hazırlanmaktadır. Bir takım muayeneler sonucu hekimlerden oluşan heyet mesleki açıdan yeterliliği onaylar.

Sözleşmeli öğretmenler için sağlık raporu, sağlık yönetmeliği gereğince talep edilmektedir. Mesleğe başlayacak öğretmen adayı tıbbi muayeneye tabi tutulur ve bu modülde öğretmenin sağlığı yerinde olması girişte dikkate alınır. Öğretmen olabilir raporu sürecinde göz, kulak, dışarıdan görünür engel varsa bunlarla ilgili özellikle araştırmalar yapılarak rapor düzenlenir.

Sağlık raporu hangi bölümlerden alınmalıdır?

Sağlık raporu alacak öğretmen adayı dahiliye bölümü, genel cerrahi bölümü, kulak burun boğaz ve göz hastalıkları nöroloji, ruh ve sinir hastalıkları bölümlerinde muayene olmak zorundadır. Buradan alınan sonuçlar heyet tarafından incelenmektedir.

Heyet raporu için istenilen belgeler nelerdir?

Öğretmen sağlık raporu üniversite hastaneleri ve devlet hastaneleri tarafından verilmektedir. Sağlık ocağı ve aile hekiminden rapor alabilmeniz mümkün değildir. Göreve başlayacak öğretmen adayına ilişkin heyet raporu detayları,

• Hastane tarafından size verilen forma bilgileriniz doldurup ilk sayfaya bir vesikalık fotoğraf eklenmelidir.
• İlk sayfada size ait kişisel bilgiler doldurulmalıdır. Bazı hastaneler kullanılan ilaç listesi talep etmektedir. (Eczaneden alınabilir.)
Hastanelerin Yapacağı işlemler
• Göğüs röntgeni ve EKG isteğe bağlıdır, doktorunuz/pratisyen hekiminiz sadece “uygun değil” veya uygundur yorumunu yapabilir.
• Kan testi sonucu idrar tahlili kulak bulun boğaz gibi bazı tetkikler hazır olduğunda heyete sunulmak üzere dosyalanmalıdır.
• Son olarak, sağlıklı durumda olduğunuzu onaylayan bir açıklama içermelidir.
• Doktorlardan oluşan heyet, formu ideal olarak hastane damgası ile imzalayarak çalışmaya elverişli ya da değildir şeklinde onay verir.

Bu rapor neden talep edilmektedir?

Sağlık raporu yasal sorumlulukların yerine getirebilmesi için gerekli bilgileri içermelidir. Öğretmen adayının herhangi bir sağlık durumu varsa,

  • Engellilik teşkil edip etmediği
  • Tanımlanmış branşı gerçekleştirme yeteneğini yerine getirip getiremeyeceği.
  • Çalışma saatlerinde makul ayarlamalar yapılması gerekiyorsa dikkate alınmalıdır.

Öğretmen Sağlık raporu nasıl ve ne kadar sürede alınır?

Öğretmen adayları rapor için hastanenin gerekli birimlerine giderek ya da telefonla arayarak randevu almalıdır. İstenen tüm tetkik kontrol ve muayene maksimum bir hafta sürmektedir. Tüm belgelerin toplanıp heyete sunulması halinde aynı gün içinde elden sağlık raporunu almanız mümkündür.

öğretmen sağlık raporu

Öğretmen adayı sağlık raporu fiyatı ne kadar?

Sağlık raporu ücreti hastanelere göre farklılık göstermektedir. 2021 yılında ortalama 250 lira karşılığında alınan sağlık raporu için 2022 yılı fiyat güncellemesi henüz yapılamamıştır. Yüksek ücretler karşılığı özel hastane ya da kliniklerde bu tür sağlık raporu verilmemekle birlikte sağlık yönetmeliğince de kabul görmemektedir.

Ayrıca psikolog ile görüşerek tedavi görmek terapi seanslarına katılmış olmak sağlık raporu almaya herhangi bir engel teşkil etmemektedir.

Öğretmen kimlik kartı çıkarma konulu yazımız için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu