Veraset İlamı Nedir? Detaylı Bilgi-2022
İçindekiler
Pek çoğumuzun, mirasçısı olduğumuz bir aile üyesinin vefat etmesi ile varlığını öğrendiğimiz veraset ilamı nedir, nasıl temin edilir ve veraset ilamı nerelerde kullanılır, masrafı ve çıkma süresi sorularına ayrıntılı şekilde göz atalım.
Veraset İlamı Nedir?
Veraset sözcüğü dilimizde hak sahibi olma, mirasçılık anlamlarına gelmekte olup veraset ilamı nedir sorusunun yanıtını en anlaşılır haliyle; ‘vefat eden kişinin mirasçılarının kimler olduğunu ve miras paylarını gösteren belge’ olarak tanımlayabiliriz. Güncel deyişle ‘Mirasçılık Belgesi’ adı verilen bu evrak pek çok resmi kurumda muris (miras bırakan kişi) ile ilgili yapılacak işlemler için istenecek ilk belgedir.
Veraset İlamı Nereden Alınır Veraset İlamının Masrafı Nedir?
Veraset ilamının düzenlenmesinde Noterlikler ve Mahkemeler yetkilidir. Noterden ya da Mahkemelerden mirasçılık belgesi almak için vefat eden kişinin mirasçısı olma şartı aranmaktadır. Noter başvurularında gün içinde alınabilen mirasçılık belgesi düzenlenmesinde adliyelerde ise Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkili ve görevlidir. Vefat eden kişi ya da herhangi bir mirasçının yerleşim yeri olan şehir adliyesinden başvuru yapılabilmektedir. Peki veraset ilamı masrafı ne kadardır? Veraset ilamı masrafı olarak açacağınız dava için 2022 yılı harç tutarlarına göz attığımızda 80,70 TL peşin harç ve 37,00 TL başvurma harcı olmak üzere toplam 117,70 TL harç yatırılmasının gerekli olduğu anlaşılmaktadır.
Veraset İlamı Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?
Vefat eden kişinin geriye kalan elektrik, doğalgaz, telefon, internet gibi pek çok aktif aboneliğinin sonlandırılması, taşınır ya da taşınmaz mallarının intikal (devir) işlemlerinde ilgili kurumlardan veraset ilamı talep edilmektedir. Veraset ilamı ne işe yarar sorusunu örneklerle yanıtlamak gerekirse; vefat eden kişiden kalan taşınmaz malların mirasçılara devredilmesi için tapu müdürlüklerine başvuru yaptığınızda sizden miras bırakanın mirasçılarını ve paylarını gösteren bu belge talep edilecektir. Yine murisin adına kayıtlı banka hesaplarında mevcut bakiyenin de mirasçılara ödenmesi ancak bu yöntemle gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde Sosyal Güvenlik Kurumlarına yapılacak dul maaşı ya da yetim maaşı başvurusu gibi pek çok işlemde de mirasçılık belgesi talep edilmektedir.
Veraset İlamı Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Mahkemelerce verilen diğer karar türlerinden farklı olarak veraset kararları kesin olarak verilmez ya da kesinleştirilemez. Bir veraset ilamında payları ve kimlik bilgileri bildirilen mirasçılardan herhangi birinin bu mirası reddetmesi halinde ya da vefatı ile kendisine düşen payın mirasçılarına aktarılması gibi durumlarda karar geçerliliğini kaybedeceğinden mirasçılık belgeleri ‘Aksi sabit oluncaya kadar’ geçerlidir ve iptali ile yeni veraset ilamının düzenlenmesi her zaman mümkündür. veraset ilamının geçerlilik süresi kadar sık sorulan bir başka soru olan “Veraset ilamı ne zamana kadar alınabilir?” merak edenler için de mirasçılık belgesinin talep edilen herhangi bir zamanda düzenlenebileceğini aktaralım.
İlginizi Çekebilir: Yıllık İzin İşlemleri