Maaş Ekders Tefbis TİFPersonel İşleri

Sözleşmeli Öğretmen Rapor Kesintisi Ne Kadar? 2022

Bu yazımızda sözleşmeli öğretmen rapor kesintisi tutarı ve detayları hakkında bilgi vereceğiz. Kamu kurumlarında çalışan sözleşmeli personel hangi amaç ile istihdam edilişine göre rapor kesintisi değişir. Sözleşmeli personel Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak öğretmen ya da okul idaresinde görev yapanlar 657 sayılı devlet kanuna bağlıdır. Kanunun 103. Maddesine göre Öğretmenler yaz tatili ile ara tatillerde izinli sayılır. İlgili kişilere hastalık ile diğer mazeret izinleri dışında kalan durumlar için ayrıca izin verilmez.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen ya da idari görev yapıyorlarsa sadece yaz tatillerinde ve dinlenme tatillerinde izinli olarak sayılırlar. Bunun dışında izin kullanma hakkına sahip değildirler. Bu durumlar haricinde kalan durumlarda sözleşmeli öğretmenlerin rapor kullanması gerekmekte ve sözleşmeli öğretmen rapor kesintisi durumu oluşmaktadır.

Sözleşmeli Öğretmenlerin Rapor Aldığında Ücret Kesintisi

Milli Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenler rahatsızlıklarından dolayı rapor alabilirler. Sözleşmeli personel rapor aldığında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmiş olan geçici iş görmezlik tazminatı ilgili kişinin ücretinden düşülür ibaresi mevcuttur.  Dolayısı ile maaşından bir kesinti söz konusu olmazken, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen iş görmezlik ödeneği kadar kesinti söz konusudur.

Sözleşmeli öğretmen hastalık raporu aldığında 2 günden fazla aldığı raporlarda iş görmezlik ücreti düşürülür. Şayet 5 günlük rapor alındı ise 5 günün tamamında maaşından Sözleşmeli öğretmen rapor kesintisi söz konusu olur. Sözleşmeli öğretmen 3 gün iş görmezlik parası almaya hak kazanmasından dolayı diğer 2 gün için kendisini herhangi bir ödeme yapılmaz.

Sözleşmeli öğretmene verilen günlük iş görmezlik ücreti, ayakta tedavilerde günlük kazancın 2/3 kadar gerçekleşir.

Sözleşmeli Öğretmenler Bir Yılda En Fazla Ne Kadar Rapor Alabilir?

Sözleşmeli olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan öğretmenler ile ilgili olarak 06.06.1978 tarihli 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırmasına ilişkin esaslar Bakanlar Kurulu kararında belirtilmiştir. Bakanlar Kurulu Kararının 10. Maddesine göre Resmi Doktor raporu ile kanıtlanmış olan hastalıklar için bir yılda 30 günü geçmemek kaydı ile ücretli hastalık izni verilebilir. Söz konusu hastalık ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş görmezlik tazminatı ilgili kişinin ücretinden düşürülür.  30 gün sayısı Danıştay kararı ile 40 gün olarak düzenlenmiştir. 40 gün üstü alınan raporlar ise kurul raporu şeklinde olmalıdır. Kurul raporlarında kesinti yapılmamaktadır.

Rapor Ücret İadesini Nereden Ne Zaman Alınır?

Sözleşmeli öğretmen rapor kesintisi ptt üzerinden ödenmektedir. Geri ödemenin yatıp yatmadığı E-Devlet üzerinden sorgulanabilir. Bu hizmet için E-Devlete girdikten sonra tüm hizmetler- SGK- İşgörmezlik Ödeneği seçeneği ile ulaşılabilir.  Buraya tıklayarak hizmete ulaşabilirsiniz.  Sözleşmeli öğretmen rapor kesintisi için kesin bir zaman bulunmamakla birlikte genellikle  gün içinde ücret yatmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan kadrolu  öğretmenlerin rapor parası almaları söz konusu değildir. Bir yıl içinde 7 günden fazla rapor alınması halinde kazanılmış haklardan %25 lik kısım kadar kesinti yapılır.

İlginizi çekebilir: Sözleşmeli aday öğretmen formları

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu