Personel İşleri

MEB Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır? 2008 Sonrası

MEB’de çalışan memurların çalıştıkları süre boyunca birden fazla SGK ödemesini tek bir hizmet altında birleştirmeleri MEB hizmet birleştirme olarak tanımlanır.

Hizmet birleştirme yapılan düzenlemeler sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan memurlara tanınmış avantajlı bir haktır. Kişilerin memuriyetten önce çalışmış oldukları kurumlarda yapılan sigorta girişlerinin farklı kollarda olması dezavantajlı bir durum olmaktadır. Örneğin memuriyetinizden önce Bağ-Kur primi ödenen kişinin memuriyetten sonra SSK primine geçişi ve diğer primlerini birleştirmesi eskiden mümkün değildi. Bu yöntemle kişiler memuriyet tarihlerinden itibaren sigortalıymış gibi görünmekteydiler. Yapılan düzenlemeler sonucunda memurlara hizmet birleştirme hakkı tanınarak bütün primlerinin tek bir kolda geçerli sayılmıştır. Memurlara hizmet birleştirme hakkı 2008 yılında yapılan düzenlemeler ile başlamıştır.

Hizmet Birleştirme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hizmet birleştirme başvurusu kişilerin kendi inisiyatifleri dahilinde yapıldığından başvuru yaptıkları takdirde işleme alınmaktadır. Peki Hizmet birleştirme başvuru nasıl yapılır? Önceden çalıştığınız kurumdan alınacak imzalı, mühürlü görev yeri belgesi, E-Devlet üzerinden alınacak sigorta dökümü ile idareye başvurulmalıdır. Ayrıca bağlı bulunan milli eğitim müdürlüğüne dilekçe yolu ile başvurmaları gerekmektedir. Okul idaresi ise verilen dilekçeler ile evrakları DYS ile il/ ilçe milli eğitim müdürlüğüne göndermelidir. Bölüm olarak insan kaynakları/ özlük bölümüne göndermeleri gerekmektedir.

Aday Öğretmen Hizmet Birleştirme Yapabilir Mi?

     Hizmet birleştirme konusunda sıkça tartışılan bir durum olan aday öğretmen hizmet birleştirme yapabilir mi şeklindedir. Aday öğretmen MEB hizmet birleştirme işlemi yapması için bir engel yoktur. Bu konuda sıkça sorulan bir soru sözleşmeli öğretmen hizmet birleştirme yapabilir mi şeklindedir. Sözleşmeli öğretmen Öğretmen hizmet birleştirme işlemi yapabilir fakat sistemde görünmesi kadroya geçtikten sonra olacaktır. Aynı şekilde hizmet puanı almada kadroya geçtikten sonra yeni Mebbis şifresi aldıktan sonra olacaktır.

Hizmetleri Birleştirmek İçin Gerekli Evraklar

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan memur ve öğretmen iseniz hizmet birleştirme hakkınız saklı olsa da bu işlemi yapmak zorunlu değildir. Kişiler ancak iradeleri bu yönde olduğu takdirde hizmet birleştirme işlemi için beyanda bulunmaktadırlar. Eğer ücretli öğretmenlik yapıldıysa görev yapılan okuldan hangi tarihlerde görev yaptığını gösterir belge gerekir. Eğer özel öğretim kurumlarında görev yaptıysanız milli eğitim müdürlüğünde bulunan özel öğretim bölümünden alınacak belge gereklidir. Bu belgelere ek olarak sigorta dökümü de gerekli olacaktır.

 Sigortalının iradesinin hizmet birleştirme yönünden olumlu olmasının ardından yapılan başvuru neticesinde işlem tamamlanmaktadır. Hizmet birleştirmenin avantajları nelerdir? Memurlar hizmet birleştirme hakkından yaralandıkları zaman emekli oldukları zaman almaya hak kazanacaklardır. Emekli aylığı bu hizmet dökümü üzerinden hesaplanacağı için daha fazla aylık alabilme imkanına sahip olurlar. Hizmet birleştirme işlemi mutlaka emeklilik tarihinden önce yapılmalıdır. Ancak bu şekilde emekli aylığı artış göstermektedir.

Ayrıca öğretmen hizmet birleştirme işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ nun hizmet takip programı olan (HİTAP) sistemi üzerinden de yapılmalıdır. SGK işlemlerinin yapılıp yapılmadığı E-Devlet Sigorta dökümü ile kontrol edilebilir.

İlgili Yazı: Kademe ve Derece Terfi İşlemleri

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Öğretmen Hizmet Birleştirme ve Meb hizmet birleştirme konusundaki yorumlarınızı ve sorularınızı bize yorum bölümünden iletebilirsiniz.

    1. Merhaba ben hizmet birleştirme için geçen hafta kurumuma dilekçe verdim. İlçe memde hizmet birleştirme Bilgileri girildiğinde hizmet puanım 0 gözüküyor hata veriyor. İlçe mem hatanın sebebini anlamayamıyor ve düzeltemiyorda bu durumda ne yapmalıyım

  2. 2014 eylül ayında meslek lisesine teknik öğretmen olarak atandım. 2006 ile 2014 yılları arasında 4857 sayılı kanuna tabi daimi işçi kadrosunda çalıştım. Hizmet birleştirmesinden derece ve kademe alabilirmiyim. Teşekkürler…

    1. Eğitim-öğretim ile ilgili olmayan işlerde çalışılıp ödenen primler nedeniyle terfi ve hizmet puanı alabilmeniz mümkün değildir.

  3. Hizmet birleştirme için evraklarımı teslim edeli 5 ay oldu hala sistemde görünmüyor. Bu süre normal mi daha beklemem gerekecek mi

  4. Bir yurtdışı danışmanlık şirketinde 1.5 yıl çalıştım daha sonra meb atamam oldu. SGK dökümünde Eğitim hizmetleri Ltd. Şti. olarak geçiyor bu kurum. Hizmet birleştirme yapabilir miyim?

  5. Merabalar 1998 de devlet okulunda öğretmenliğe başladım ve halen bu görevde çalışmaktayım. Emeklilik için başvuruda bulunurken 1991 de ki SSK hizmetimide Emekli sandığı ile birlestitme yapmak için başvuruda bulundum(hizmet birlestirme).
    Kurumum olan ilçe milli eğitim Müdürlüğü hizmet birlestirme icin ödeme yapmam gerektiğini söylüyor.
    Neden ödeme yapayim bu işlem için benim herhangibir borçlanmam yokki
    Prim gün sayım fazlasıyla yeterli emeklilik için.Bu konuda bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim

  6. Öğretmenlikten önce 657 ye tabi sözleşmeli infaz koruma memuru olarak 4 yıl görev yaptım. Hizmet puanı alabileceğimi düşünüyorum bilgi verir misiniz ilçe mem yok hocam verilmiyor diyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu