Memurlarda Babalık İzni- 10 Gün İzin
İçindekiler
Memurlarda babalık izni, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile tüm memurlara verilmiş olan yasal bir haktır. Babalık izni, ülkemizde memur olan ve karısı doğum yapmış olan çalışanların kullandığı bir izin türüdür. Ücretli bir mazeret izni olan babalık izni memurların yeni doğum yapan eşi ve bebeği ile zaman geçirmesi için yasal hakkıdır.
Babalık izni, memurlarda olduğu gibi sigortalı olarak çalışan işçilerin de sahip olduğu yasal haklardan birisidir. Ancak sigortalı olarak çalışan işçiler ile memurların babalık izin süresi, nasıl kullanıldığı çalışan kişinin memur ya da çalışan olmasına göre değişkenlik gösterir. Ancak işçiler gibi memurların da eşi doğum yapmadan babalık izni alması söz konusu değildir.
Memurlarda Babalık İzni Nasıl Alınır?
Memurlarda babalık izni, eşinin doğum yapması ile birlikte eğer isterse kullanabileceği ücretli bir mazeret izni olmakla birlikte aynı zamanda devredilemez yasal haklardan birisidir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamınca tüm memurların yasal hakkı olan babalık iznini memurlar, eşinin doğum yapmasından hemen sonra ya da bir süre sonra kullanma hakkına sahiptirler.
Memurlarda babalık izni, eşin doğum yapması ile otomatik olarak başlamaz. Bu nedenle de babalık izni almak isteyen memurlar, çalıştıkları kuruma dilekçe vererek babalık iznine ayrılabilir. Babalık izni için hazırlanacak olan bu dilekçede mutlaka kaç gün izin kullanılacağı, doğumun gerçekleştiği tarih mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca dilekçeye ek olarak mutlaka bebeğin doğum evrakı da memurun çalıştığı kuruma ibraz etmesi gereklidir.
E-İmzalı doğum raporunu buraya tıklayarak E-Devlet üzerinden alabilirsiniz.
Babalık İzni Dilekçe Örneği İndir
Memurlarda Babalık İzni Kaç Gün?
Memurların kullanabileceği babalık izni, 657 Sayılı Devlet Memurlar Kanunu kapsamında 10 gün olarak belirlenmiştir. Söz konusu kanunun 104/B maddesinde memurların babalık iznine dair “Memura, eşinin doğum yapması halinde isteği üzerine 10 gün mazeret izni verilir.” İbaresi geçmektedir.
Babalık iznini kullanmak isteyen memurların toplamda 10 gün izin hakkı vardır. Ancak isteyen memur izin dilekçesinde belirterek bu 10 günden daha az izin kullanabilir. Ancak babalık iznini bölerek farklı zamanlarda kullanmak gibi bir hakları yoktur. Memurlarda babalık izni, tek seferde verilen bir mazeret iznidir. Dolayısıyla da memur 10 günden daha az izin kullanır ise daha sonradan bu izni 10 güne tamamlayamaz.
Memurlarda Babalık İzni Ne Zaman Başlar?
657 Sayılı Devlet Memurlar Kanunu kapsamında yer verilen ayrıntılarda babalık izninin eşin doğum yapması ile başlayabileceği yer alır. Bu doğrultuda eşi doğum yapan memur, hemen çalıştığı kuruma dilekçe vererek izin hakkını talep edebilir.
Memurlarda babalık izni mazeret izni olduğundan memurların bu haklarını doğumdan hemen sonra ya da doğumdan kısa bir süre sonra kullanması gerekir. Doğumdan 1-2 ay geçtikten sonra mazeret izni olarak sayılmayacağından memurun çalıştığı kurum, izin talep dilekçesini olumsuz olarak değerlendirme hakkına sahiptir. Dolayısıyla da doğumdan hemen sonra kullanmak daha makul bir zaman dilimidir.