Personel İşleri

Memurlarda Doğum Sonrası İzin Rapor Almak İzin Yerine Geçer Mi? 8 Hafta ve Sonrası

Memurlarda doğum sonra rapor almak izin yerine geçer mi, doğum öncesi ve sonrası izin hakları nelerdir merak ediyorsanız makalemizi okumalısınız.

Memurlarda doğum sonra rapor almak izin yerine geçer mi? sorusu öncelikle kadın devlet memurları tarafından merak edilmektedir. Hamilelik dönemi ve sonrası için kadın memurlara tanınan haklar bulunmaktadır. Bu hakların kullanımı isteğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir veya memurlar izin sürelerini uzatabilmektedir.

Memurlarda doğum sonrası izin süresi, tekli doğumlarda 8 hafta çoklu doğumlarda ise 10 hafta olarak düzenlenmiştir. Memurlara doğum öncesi de aynı şekilde tekli doğumlar için 8 hafta çoklu doğumlar için 10 hafta analık izni hakkı verilmektedir. Kadın memurlar talep ettikleri takdirde doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam edebilmektedir. Çalıştıkları süreleri doğum sonrası izin süresinin sonuna dahil edebilmektedir.

Memurlarda Doğum Sonrası İzin Süresi Ne Kadar?

Memurlarda doğum sonrası izin ne kadar? Doğum sonrası izin 8 hafta ile sınırlandırılmıştır. Ancak memurlar isteğe bağlı olarak 6 hafta daha ücretli izin yapabilirler. Bu izin süresi tamamlandıktan sonra ise analık izni dışında izin kullanmak isteyen memurların 24 ay boyunca aylıksız izin kullanma hakları bulunmaktadır. Eşi doğum yapan memurlara da 24 ay ücretsiz izin hakkı verilmektedir.

Doğum sonrası izin süresinin uzatılmak istemesinin en önemli sebeplerinden biri çalışma sürecinde bebeklerin beslenme zorluğudur. Fakat doğum sonra çalışan memurlara gün içerisinde 1,5 saat süt izni hakkı tanınmaktadır. Bu süre günün istenilen saatinde kullanılabilmekte veya iş çıkış saatini kısaltabilmektedir.

Memurların yıl içerisinde kullanabileceği 40 gün(tek hekim raporu) ile sınırlı hastalık izni hakları bulunmaktadır. Doğum sonrası izin sürelerini uzatmak isteyen veya hastalık raporu bulunan memurlar. Analık izninin bitiminden sonra tek doktor tarafından verilen hastalık raporu ile izinlerine devam edebilir. Memur doğum sonrası rapor ile rapor süresine bağlı olarak iznini uzatabilir. Fakat hastalık izni için alınan raporların 10 gün ile sınırlı olduğu unutulmamalı. Ayrıca sene içerisinden 40 gün hastalık izni hakkı bulunduğu unutulmamalıdır. Bu süreler haricinde alınacak olan heyet raporu 40 günlük süreden sayılmaz heyet raporunda yıllık sınır bulunmamaktadır.
Sağlık bakanlığı rapor sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili yazı olan il dışından rapor alma yazısını buraya tıklayarak okuyabilirsin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu