Personel İşleri

Memurlarda Evlilik İzni Nasıl Kullanır? 7 Gün İzin Alma

Devlet memurlarına belirli durumlar için mazeret izni kullandırılır. Bu durumlar arasında yer alan sebeplerden birisi de evliliktir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. Maddesi ile memurlarda evlilik izni kullandırılır. İlgili maddeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm mazeret izinlerinde olduğu gibi evlilik izninde de maaş üzerinden ücret kesintisi yaşanmaz. Ama ek görev ücretlerinde kesinti yapılır

Memurlarda Evlilik İzni Kaç Gündür?

Kanunda memurlarda evlilik izni ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104. Madde B bendinde süreler belirlenmiştir. Buna göre memurun kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi durumunda evlilik izni verilebilir. Bu izin belirlenmiş olan nikah tarihi ile başlar. Nikah tarihi ile birlikte 7 gün memura düğün izni olarak verilir.

Memura verilmiş olan 7 günlük izin süresinin tatil günlerine ve hafta sonuna denk gelmesi durumlarında bu günler de izin içerisinde değerlendirilir. Diğer tatiller bu izinden ayrı olarak düşünülmez. Kanunda izin için işgünü ifadesi yerine gün ifadesine yer verildiğinden herhangi bir tatil gününde izin işlemeye devam eder. Tüm bunlara ek olarak kişinin yapmış olduğu meslek iznin günü ile ilgili değişiklikler oluşturabilir.

Memurlar Evlilik İznini Ne Zaman Kullanır?

Evlilik izinlerinin kullanılmasında nikah başlangıç olarak kabul edilir. Bu iznin evlilik öncesinde verilmesi mümkün değildir. Ancak pek çok memur için evlilik öncesinde de izne ihtiyaç söz konusu olmaktadır. Bu durumlarda kurumun insiyatifine bağlı olarak evlilik izni yerine farklı mazeret izinleri verilebilir. Ancak evlilik izni kullanılması evlilik sürecinde kullanılabileceği gibi evlilik süreci sonrasında da kullanılabilir. Nikah ve düğün tarihi birbirinden farklı olanlar için sadece bir kere izin verilebilir ve ister nikah için ister düğün için kullanılabilir.

Evlilik İzni Nasıl Kullanılır, Hangi Belgeler Gereklidir?

Evlilik izni kullanabilmek için öncelikli olarak bir nikah tarihi belirlenmiş olmalıdır. Kurumlara yapılacak olan resmi başvurularda belediyelerden alınacak tarih gerekli olabilmektedir. Memurlarda evlilik izni kullanmak istediğinde nikah tarihi ve izin dilekçesi ile kurumuna başvurmalıdır. Düğün için izin kullanmak isteyenler dilekçeye ek olarak düğün tarihini gösterir davetiye, düğün salonu evrağı veya düğün kaymakamlık onayını gösterir bir belge eklemelidir.

Evlilik İzni Dilekçe Örneği İndir

Memur yazacağı dilekçede nikah veya düğün tarihini belirterek kaç günlük izin istediğini belirtmelidir. İzin başlangıç ve bitiş tarihlerine dikkat edildiğinde ve kurumun istediği farklı bir evrak varsa tamamlanarak dilekçeye ek olarak konulduğunda memur düğün izni kullanabilirsiniz. Bu izinlerin daha sonradan uzatılması veya parça parça kullanılması söz konusu değildir. 7 günlük süre sonrasında memurun kullanabileceği farklı izinler söz konusuysa kurumu ile iletişime geçerek izinlerini

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu